CHARACTERISTICS AND EFFECTIVENESS OF CHITOSAN ORININATED FROM THE CARAPACE OF T. ANOMALA SHRIMP AS AN ANTIBACTERIAL COMPOUND
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Dewita, Syahrul, Desmelati. (2018). Functional characteristics of cookies containing snakehead (Ophiocephalus striatus) fish protein concentrate fortified with Chlorella sp. International J. of Oceans and Oceanography, 12, 43-52
Farouk, A.E., Faizal A.H.G., Ridzwan B.H.. (2007). New Bacterial Species Isolated from Malaysian Sea Cucumbers with Optimized Secreted Antibacterial Activity. American Journal of Biochemistry and Biotechnology, 64-69
Garriga M, Aymerich HM, Monfort JM. (1993). Bacteriocinogenic activity of Lactobacilli from fermentor sausages. Journal of Applied Bacteriology. 75, 142-148
Hutabarat, M A A, Sari, N I, Leksono T. (2016). Uji Efektivitas Antibakteri Ekstrak Rumput Laut (Eucheuma Cottonii) Terhadap Bakteri Bacillus Cereus dan Pseudomonas aeruginosa. Jurnal Perikanan,1-9
Jay, J. M. (2005). Modern Food Microbiology. Sevent Edition. p: 101-120. USA: Springer Science
Lesbani, A, Yususf, S, Melviani, R, A, M. Karakterisasi Kitin dan Kitosan dari Cangkang Kepiting Bakau (Scylla Serrata). Jurnal penelitian sains, 14, 3(C) 14307
Mayasari, Evita (2006). Pseudomonas aeruginosa; Karakteristik, Infeksi, dan Penanganan. 2006. Dari: http :// library.usu.ac.id
Nursyirwani., W. Asmara,A.E.T.H. Wahyuni dan Triyatno. (2011). Isolasi Bakteri Asam Laktat dari Usus Ikan Kerapu Macan (Epinephelus fuscoguttatus) dan Potensinya Sebagai antivibrio. Ilmu Kelautan, 16(2), 70-77
Pelczar, M. J., E. C. S Chan. (1998). Dasar-dasar Mikrobiologi. Jakarta: UI-Press
Protan Lab. (1987). Cation Polymer for Recovery Valuable by Products from Processing Waste. Burgess
Purnawan, C., (2008). Kitosan dari Cangkang Udang dan Aplikasi Kitosan sebagai Bahan Antibakteri pada Kain Katun. Tersedia dari Thesis. Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta
Purwani, E., Retnaningtyas, Dyah W. (2008). Pengembangan Pengawet Alami dari Ekstrak Lengkuas, Kunyit, dan Jahe pada Daging dan Ikan Segar. Tersedia dari Laporan penelitian Fakultas Ilmu Kedokteran Universitas Muhammadiyah, Surakarta
Purwatinigsih, S., Wukirsari, T., Sjahriza, A., Wahyono, D. (2009). Sumber Biomaterial Masa Depan. Bogor: IPB Press
Sudarno, F., A. Setiorini dan H. Suprapto. (2011). Efektivitas Ekstrak Daun Meniran (Phyllantus nururi) sebagai Antibakteri Edwarsiella tarda secara In Vitro. Fakultas perikanan dan Kelautan Universitas Airlangga, 3 (1), 103–108
Suherman B, (2018). Potensi Kitosan Kulit Udang Vannemei (Litopenaeus vannamei) Sebagai Antibakteri Terhadap Staphylococccus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Propionibacterium agnes, dan Escherichia coli dengan Metode Difusi Cakram Kertas. Tersedia dari Universitas Indonesia Timur Makassar
Suptijah P. (2004). Tingkatan kualitas kitosan hasil modifikasi proses produksi. Jurnal Teknologi Hasil Perairan, 7 (1), 56-67
Syukron, F., R. Karnila dan B. Hasan (2016). Karakteristik Glukosamin Hidrokloroda (HCl GlcN) dari Kitin dan Kepiting Chitosan Biru Kolam (Portunus pelagicus). Tersedia dari Berkala Perikanan Terubuk. ISSN 0126–4265
DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.47.1.93-101
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2019 Tengku Muhammad Ghazali, Rahman Karnila, Dewita Dewita
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.