EFFECTIVITY OF FEEDING FISH FLOUR ON DAPHNIA SP. TO INCREASE GROWTH PERFORMANCE AND SURVIVAL RATE GOURAMY LARVAE (Osphronemous gouramy

Tri Ayu Lestari, Siti Hudaidah, Limin Santo

Abstract


The aim from this study is to find out the addition of natural feeds of Daphnia sp. that given of fish flour to the growth performance and survival rate of osphronemus gouramy larva. this study was conducted on July – August 2019 in Freshwater Aquaculture Development (FAD) Natar, east Lampung. The experimental method was used Complete Random Design (CRD) which 4 treatments and three replications on each. The treatments applied in this study were whithout fish meal feed (control), fish meal 2 gram, fish meal 4 gram and fish meal 6 gram. The highest protein content of the proximate test result is found in Daphnia sp. with dose 6 gram that containt of protein 7,64% and the lowest was found in whithout fish meal feed (control) containt of protein 4,58%.  The results shiwed that Daphnia sp. those fed with fish meal were significantly different or had on effect on growth performance gouramy larvae, but had no effect on survival rate of gouramy larvae.

Keywords


Daphnia sp; Fish meal; Growth; Survival rate; Gouramy larvae

Full Text:

PDF

References


Agustono., M. Hadi dan Y. Cahyoko. 2009. Pemberian Tepung Limbah Udang yang Difermentasi dalam Rangsum Pakan Buatan terhadap Laju Pertumbuhan, Rasio Konversi Pakan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila. J. Ilm. Perikanan dan Kelautan., 1(2): 157-162.

Ansaka, D. Pemanfaatan ampas sagu Metroxylon sagu Rottb dan eceng gondok Elchhornia crassipes dalam kultur Daphnia sp. skripsi Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor, Bogor.

Amri, K., dan Khairuman. 2008. Buku Pintar Budidaya 15 Ikan Konsumsi. Agro Media Pustaka. Jakarta

Badan Standarisasi Nasional Indonesia (BSNI). 2000. Produksi Ikan Gurami (Osphronemus gouramy) Kelas Benih Sebar. Badan Standarisasi Nasional Indonesia. Jakarta.

Badan Standarisasi Nasional (BSN). 2009. Pakan Buatan untuk Ikan Gurami (Osphronemus gourami, LAC). BSN 7473. Jakarta.

Cahyono, B. 2000. Budidaya Ikan Air Tawar. Yogyakarta : Kanisius.

Chandrapal, G. D. 2007. Status Of Trash Fish Utilization and Fish Feed Requirements In Aquaculture-India. Low Value and Trash Fish In The Asia-Pasific Region.

Daelami, D. 2001. Agar Ikan Sehat. Penerbit Swadaya. Cianjur.

Effendi H. 2003. Telaah Kualitas Air Bagi Pengelolaan dan Sumberdaya dan Lingkungan Perairan. Yogyakarta : Knisius. 258 hal.

Gao, W., Y.J. Liu, L.X. Tian, K.S. Mai, G.Y. Liang, H.J. Yang, M.Y. Huai and W.J. Luo. 2011. Sparing Capalibity of Dietary Lipid in Herbivorous and Omnivorous Freshwater Finfish: a Comparative Case Study on Grass Carp (Ctenopharyngodon idella) and Tilapia (Oreochromis niloticus x O. aureus). J. Akua. Nut., 17(1): 2-12.

Hartoyo dan P. Sukardi. 2007. Alternatif Pakan Ternak Ikan. Pusat Ahli Teknologi dan Kemitraan (Pattra). Lembaga Penelitian Universitas Jenderal Soedirman. Purwokerto. 4 hal.

Haryati. 2005. Pengaruh Artemia Salina Dengan Daphnia sp Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Gurami (Osphronemus gourami L.). Tesis. Insitut Pertanian Bogor. Bogor.

Irmawan, A. 2016. Membongkar Rahasia Sukses Budidaya Ikan Lele, Nila, Gurame. Araska, Yogyakarta.

Jusadi D., Meylani I dan Utomo N. B. P. 2008. Kadar Vitamin C Dalam Tubuh Daphnia sp. yang Diperkaya dengan Vitamin C pada Lama Waktu Pengkayaan yang Berbeda. Jurnal Akuakultur Indonesia. 7 (1):11–17.

Kordi, K. M. 2007. Pengelolaaan Kualitas Air dalam Budidaya Perairan. Jakarta: Rineka Cipta.

Kholifah, T. 2015. Potensi Budidaya Ikan Gurame Di Kecamatan Dukupuntang Kabupaten Cirebon. Universitas Pendidikan Indonesia. Bandung. [Skripsi].

Mokoginta, I. 2003. Budidaya Pakan Alami Air Tawar. Direktorat Jenderal Pendidikan Dasar dan Menengah. Departemen Pendidikan Nasional. 37 hlm.

Mufidah, N.B.W., Rahardja, B. S., Satyantini, W. H. 2009. Pengkayaan Daphnia sp. dengan Viterna terhadap Kelangsungan Hidup dan Pertumbuhan Larva Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan . fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Airlangga. Surabaya. Vol 1. No 1.

Murtidjo, A. B. 2001. Pedoman Meramu Pakan Ikan. Kanisius. Yogyakarta. 48-49 hal.

[NRC]. National Research Council. 2011. Nutrien Requirement of Warmwater Fishes and Shellfishes. Wahington DC: National Academy of Science Press.

Sahwan, M. F. 2002. Pakan Ikan dan Udang. Penebar Swadaya. Jakarta.

Salmin. 2005. Oksigen Terlarut (DO) dan Kebutuhan Oksigen Biologi (BOD) Sabagai Salah Satu Indikator untuk Menentukan Kualitas Perairan. Oseana, Vol. xxx. No. 3, 2005: 21-26.

Sitompul, S. 2004. Analisis Asam Amino Dalam Tepung Ikan dan Bungkil Kedelai. Buletin Teknik Pertanian. Vol 9 No. 1.

Sjamsudin A. R. 2008. Kajian Pertumbuhan Beberapa Jenis Gurami Dengan Penggunaan Pakan Yang Berbeda. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian. Jawa Tengah.

SNI 6485.2.2000. Produksi Benih Ikan Gurame (Osphronemus gouramy) Kelas Benih Sebar. Badan Standardisasi Nasional. Jakarta. 10 hlm.

Sonida, A. 2014. Pengaruh Pemberian Jintan Hitam (Nigella sativa) terhadap Respon Imun Spesifik Kakap Putih (Lates carcarifer B) yang Diinfeksi Viral Nervous Necrosis (VNN). Skripsi. Bandar Lampung: Universitas Lampung.

Sunarma, A. 2004. Penelaahan Sistem Usaha Budidaya Gurame. Balai Budidaya Air Tawar Sukabumi. Sukabumi.

Susanto, H. 2001. Budidaya Ikan Gurami. Kanisius. Jakarta.

Susanto, H. 2002. Budidaya Ikan Di Pekarangan. Penebar Swadaya. Jakarta.

Widianingsih., R. Hartati., Endrawati., E.Y. dan Valentina. 2011. Pengaruh Pengurangan Konsentrasi Nutrient Fosfat dan Nitral Terhadap Kandungan Lipid Total Nannocloropsis oculata. Jurnal Ilmu Kelautan 16(1): 24-29.

Wahyu, P. 2007. Daphnia. Media Informasi Ikan Hias. Jakarta. http://www.o-fish.com. 15 hal.

Wisnu. 2007. Pakan Tambahan Ikan. Yayasan Pustaka Nusatama, Yogyakarta.

Zonneveld, N. E., Husiman, A., & Bond, J. H. 1991. Prinsip-prinsip Budidaya Ikan. Jakarta: gramedia Pustaka Utama.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.48.1.350-360

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Tri Ayu Lestari, Siti Hudaidah, Limin Santo

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.