Characteristics of Alcohol-Free Hand Sanitizer Containing Eucheuma spinosum Extract as An Active Compound

Santhy Wisuda Sidauruk, Andarini Diharmi, N Ira Sari, Febriani Melisa Sinurat

Abstract


Eucheuma spinosum, red algae, contains secondary metabolites that act as antibacterial. It can be used as an active compound in the production of alcohol-free hand sanitizer. This research was aimed to determine the gram-positive and gram-negative antibacterial activity, pH, and viscosity of alcohol-free hand sanitizer containing E. spinosum extract. The results showed that the alcohol-free hand sanitizer containing 8% E. spinosum extract had characteristics in the form of a gel with the antibacterial activity of gram-positive bacteria (Bacillus subtilis) of 8.83±0.76 mm and gram-negative bacteria (Escherichia coli) of 8.67±0.58 mm, pH appropriate to pH of skin human (5.83±0.29), and viscosity following the hand sanitizer standard (2708 cps).

Keywords


Antibacterial, B. subtilis, E. coli, pH, red algae, viscosity.

Full Text:

PDF

References


[WHO] World Health Organization. (2020). Coronavirus disease (COVID-19) Pandemic. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 diakses 23 April 2020.

Akid, N. I., Wulandari, I. W., Suryani, & Hanari. (2019). Formulasi gel hand sanitizer antibakteri kombinasi ekstrak rumput laut Eucheuma spinosum dan Eucheuma cottonii asal Kepulauan Wakatobi Sulawesi Tenggara. Jurnal Fish Protech, 2(2), 180-188.

Asngad, A., Bagas, A., & Novitasari. (2018). Kualitas gel pembersih tangan (hand sanitizer) dari ekstrak batang pisang dengan penambahan alkohol, triklosan, dan gliserin yang berbeda dosisnya. Jurnal Bioeksperimen, 4(2), 61-70.

Batubara, U. M., Latief, M., & Setiawati, W. D. (2021). Aktivitas antibakteri ekstrak kasar metanol dari daun Xylocarpus granatum terhadap bakteri patogen ikan Staphylococcus epidermidis. Berkala Perikanan Terubuk, 49(1), 763-768.

Cushnie, T. P. T, & Lamb, A. J. (2005). Antimicrobial activity of flavonoids. Int J Antimicrob Agents, 26, 343-356.

Davis, W. W., & Stout, T. R. (1971). Disc plate methods of microbiological antibiotic assay. Applied Microbiology, 22(4), 659-665.

Hanapi, A., Fasya, A. G., Mardiyah, U., & Miftahurrahmah. (2013). Uji aktivitas antioksidan dan antibakteri ekstrak metanol alga merah Eucheuma spinosum dari perairan Wongsorejo Banyuwangi. Alchemy, 2(2), 126-137.

Harimurti, S., & Hidayaturahmah, R. (2016). Pengaruh Variasi Konsentrasi Karbomer Sebagai Gelling Agent Terhadap Viskositas dan pH Sediaan Gel Antiseptik Ekstrak Etanolik Daun Sirih Merah. FKIK, 1(5), 1-8.

Hasibuan, R. K., Fahrurroji, A., & Untari, E. K. (2017). Formulasi dan Uji Sifat

Fisikokimia Sediaan Losio Dengan Berbagai Variasi Konsentrasi Vitamin

E. Media Neliti, 1-12.

Huang, C., Wang, Y., Li, X., Ren, L., Zhao, J., Hu, Y., Zhang, L., Fan, G., Xu, J., Gu, X., Cheng, Z., Yu, T., Xia, J., Wei, Y., Wu, W., Xie, X., Yin, W., Li, H., Liu, M., Xiao, Y., Gao, H., Guo, L., Xie, J., Wang, G., Jiang, R., Gao, Z., Jin, Q., Wang, J., & Cao, B. (2020). Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet. 395, 497-506.

Ibrahim, S. A. (2020). Prilaku hidup bersih dan sehat (PHBS) di era new normal [Laporan Pengabdian]. Gorontalo, ID: Program Studi Ilmu Keperawatan Fakultas Olahraga dan Kesehatan Universitas Negeri Gorontalo.

Ismail, I. (2013). Formulasi Kosmetik (Produk Perawatan Kulit dan Rambut. Makassar, ID: Universitas Alauddin Press.

Melki, Putri, W. A. E., & Kurniati. (2011). Uji Antibakteri Ekstrak Gracilaria sp (Rumput Laut) Terhadap Bakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. In: Seminar dan Rapat Tahunan Bidang Ilmu MIPA, 9-10 Mei 2011, Banjarmasin.

Milah, N., Bintari, S. H., & Mustikaningtyas, D. (2016). Pengaruh konsentrasi antibakteri propolis terhadap pertumbuhan bakteri Streptococcus pyogenes secara in vitro. Life Science, 5(2), 95-99.

Octavia, D. R. (2009). Uji Aktivitas Penangkap Radikal Ekstrak Petroleum Eter, Etil Asetat dan Etanol Daun Binahong (Anredera cordifolia (Tenore) Steen) Dengan Metode DPPH (2,2-difenil-1-pikrihidrazil) [Skripsi].Surakarta, ID: Fakultas Farmasi Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Rahayu, P. W. (2000). Aktivitas antimikroba bumbu masakan tradisional hasil olahan industri terhadap bakteri patogen dan perusak. Buletin Teknologi dan Industri Pangan, 11(2), 42-48.

Rarassari, M. A., Darius, & Kartikaningsih, H. (2016). Daya hambat ekstrak Eucheuma spinosum dengan konsentrasi berbeda terhadap bacillus cereus. Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan, 7(1), 6-12.

Samosir, F. T., & Mase, L. Z. (2020). Sosialisasi penerapan pola hidup sehat di era new normal era pandemic COVID19 [Laporan Pengabdian]. Bengkulu, ID: Fakultas Ilmu Sosial dan Politik Universitas Bengkulu.

Santika, N., Wardiyanto, & Harpeni, E. (2019). Penggunaan ekstrak daun sambung nyawa Gynura procumbens (Lour) Merr. untuk pengobatan infeksi Vibrio alginolyticus pada ikan kerapu macan (Epinephelus fuscoguttatus Forsskal, 1775). Berkala Perikanan Terubuk, 47(2), 134-150.

Sartika, R., Melki, & Purwiyanto, A. I. S. (2013). Aktivitas antibakteri ekstrak rumput laut Eucheuma cottonii terhadap bakteri Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Vibrio cholera, dan Salmonella typhosa. Maspari Journal, 5(2), 98-103.

Tega, Y. R., Henggu, K. U., Meiyasa, F., Tarigan, N., & Ndahawali, S. (2020). Pemanfaatan rumput laut jenis Eucheuma cottonii sebagai bahan alami gel hand sanitizer di masyarakat desa Mbatakapidu. Selaparang: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 4(1), 260-263.

Titaley, S., Fatimawati, & Lolo, W. A. (2014). Formulasi dan Uji Efektivitas Sediaan Gel Ekstrak Etanol Daun Mangrove Api-Api (Avicennia marina) sebagai Antiseptik Tangan. PHARMACON Jurnal Ilmiah Farmasi, 3 (2), 99–106.

Wasitaatmadja, S. (1997). Penuntun Ilmu Kosmetik Medik. Depok, ID: Universitas Indonesia Press.

Yudho, A. P. (2008). Senyawa antibakteri dari mikroalga Dunaliella sp. pada umur panen yang berbeda [Skripsi]. Bogor, ID: Program Studi Teknologi Hasil Perikanan Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.49.1.813-818

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Santhy Wisuda Sidauruk, Andarini Diharmi, N Ira Sari, Febriani Melisa Sinurat

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.