Utilization Of Fermented Lemna sp Leaf Meal With Aspergillus niger As Feed Inggredients To Increase The Growth Of Freshwater Pomfret (Colossoma macropomum)

Ronal P Sianturi, Indra Suharman, Adelina Adelina

Abstract


This research was conducted for 56 days to evaluate the utilization of Lemna sp leaf meal fermented using Aspergillus niger on growth and feed efficiency of freshwater pomfret (Colossoma macropomum). The method used in this study is the experimental method using a completely randomized design (CRD) with five treatments and three replications. The tested fish used were C. macropomum with an average weight of 2,3±0,3 g. The test feed used was artificial feed with 30% protein content with substitution percentage of soybean meal (SBM) by fermented Lemna leaf flour (FLLF) namely 0%, 25%, 50%, 75% and 100%. The fish are fed three times a day with ten percent of the total biomass at 07.00, 12.00 and 17.00. The result showed that the use of FLLF had a significantly effected (P<0,05) on growth and feed efficiency. Replacement 75% of Lemna sp fermented produces the highest specific growth rate 3,415, feed efficiency 37,40% and feed digestibility 70,24%.


Keywords


Aspergillus niger, Colossoma macropomum, Fermentation, Lemna sp, diet

Full Text:

PDF

References


Affandi,, R dan U. Tang. 2002. Fisiologi Hewan Air. Riau: University Riau Press.

Andriani. Y. 2018. Suplementasi Glutamin dalam Pakan terhadap Kecernaan Pakan dan Kinerja Pertumbuhan Benih Ikan Gurami Osphronemus goramy. Sekolah Pasca Sarjana. Institut Pertanian Bogor. Bogor. 9-13.

Barrows, P. A dan Hardy. 2001. Probiotic for chickens. In: Probiotics the Scientific Basis. R. Filler (Ed). Chapman and Hall. London.

Boer, I dan Adelina. 2008. Ilmu Nutrisi dan Pakan Ikan. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas Riau. Pekanbaru. 78 hal (tidak diterbitkan).

Dani, N, P, Agung B, Shanti, L. 2005. Komposisi Pakan Buatan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Kandungan Protein Ikan Tawes (Puntius javanicus BLkr). ISSN : 1411- 321x. 7(2):83-90.

Hardy, R. W. 1991. Feed manufacturing and use. Takeda Chemical Industries, Ltd. Japan. 48 hlm.

Hepher, B. 1990. Nutrition of Pond Fishes. Cambridge University Press. Cambridge, New York. 388 pp.

Kardana D., Kiki H., Ujang S. 2012.Efektivitas Penambahan Tepung Maggot Dalam Pakan Komersil Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Bawal Air tawar (Colossoma macropomum). Jurnal Perikanan dan Kelautan. 3(4) :177-184.

Kordi, M. G. H. 2010. Budidaya Bawal Air Tawar di Kolam Terpal. Lily Publisher. Yogyakarta. 102

hlm.

Kurniasih T, Indira F, Irma M, Zafril IA. 2012. Pemberian ekstrak enzim kasar dari cairan rumen domba pada tepung bungkil kedelai lokal da pengaruhnya terhadap pertumbuhan ikan nila. Jurnal Riset Akuakultur, 7 (2): 247-256.

Mahyuddin, K. 2011. Usaha Pembenihan Ikan Bawal di Berbagai Wadah. Penebar Swadaya. Jakarta. 140 hlm.

Marzuqi, M., N. A. Giri, dan K. Suwirya. 2006. Kebutuhan Protein dalam Pakan untuk Pertumbuhan Yuwana Ikan Kerapu Batik (Epinephelus polyphekadion). Jurnal Penelitian Perikanan Indonesia 9. (1):25-32.

Mulyani, Y. S., Yulisman dan Fitrani, M. 2014. Pertumbuhan dan efisiensi pakan ikan nila (oreochromis niloticus) yang dipuasakan secara periodik. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 2(1) :01-12 (2014).

NRC (National Research Council). 1993. Nutrient Requirement of Warm Water Fishes and Shelfish. Nutritional Academy of Sciences, Washington D. C. 102 p.

Prihantoro, L., A. Risnawati, P.D.M.H. Karti, dan M.A Setiana. 2015. Potensi dan Karakteristik Produksi Lemna sp. pada berbagai media tanam. Pastura, 4(2): 70-77.

Soedibya PHT. 1999. Variasi fisiologis ikan gurami (Osphrounemus gourami Lac.) dalam menghadapi ketersediaan sumber pakan [Disertasi]. Bogor. Institute Pertanian Bogor.

Sukran. 2018. Pengaruh Pemberian Tepung Daun Lemna (Lemna minor) Dalam Pakan Buatan Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Gurami (Osphrounemus gourami). Skripsi. Uiversitas Riau.

Sulawesty, F., T. Chrismadha, dan E. Mulyana. 2014. Laju Pertumbuhan Ikan Mas (Cyprinus carpio L.). dengan Pemberian Pakan Lemna (Lemna perpusilla TORR.) segar pada kolam sistem aliran tertutup. Limnotek, 21(2): 177-184.

Suseno, D. 1994. Pengelolaan Usaha Pembenihan Ikan Mas. Penebar Swadaya. Jakarta. 74 hlm.

Utami, K. I., K. Haetami dan Rosidah. 2012. Pengaruh Penggunaan Tepung Daun Turi Hasil Fermentasi Dalam Pakan Buatan Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Bawal Air Tawar (Colossomamacropomum Cuvier). Jurnal Perikanan dan Kelautan. Jatinangor. 8(2).

Warasto, Yulisman, dan M. Fitrani. 2013. Tepung Lemna (Salvinia molesta) terfermentasi sebagai bahan pakan ikan nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 1(2): 173- 183.

Taufiq, T., Firdus F., Iko I.A. 2016. Pertumbuhan Benih Ikan Bawal Air Tawar (Colossoma macropomum) Pada Pemberian Pakan Alami Yang Berbeda. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah 1(3) : 355 -365.

Tang, U. S dan H, Alawi. 2003. Manajemen Pembenihan Ikan. Unri Press. Pekanbaru. 99 hlm.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.49.1.819-828

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Ronal P Sianturi, Indra Suharman, Adelina Adelina

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.