Effect of Collagen Concentration of Tilapia Fish Bones on The Quality of Skin Cream

Andre Wijaya, Junianto Junianto, Subiyanto Subiyanto, Rusky Intan Pratama

Abstract


Tilapia bone is a part of fishery waste that has not been utilized optimally and has low economic value. Utilization efforts can be made by utilizing the collagen content found in fish bones as a constituent material in the manufacture of skin creams. This study aims to determine the appropriate concentration of tilapia bone collagen to obtain the best physical and organoleptic characteristics. The research method used an experimental method consisting of 4 treatments, namely 0%, 5%, 10%, and 15%. Physical and organoleptic characteristics were tested using the F-test and Friedman's test, respectively, while the decision-making method used the Bayes method. Based on the results of the Bayes test, the addition of 10% tilapia bone collagen was the best treatment with a total value of 2.94. Physical characteristics at 10% collagen concentration have a pH value of 6.5, spreadability 3.76 cm, and humidity 80.8% according to cream quality standards, while the organoleptic characteristics of the cream have a homogeneous appearance, slightly yellowish white color, neutral aroma, and a soft semi-solid texture.

Keywords


Characteristics cream; Collagen; Skin cream; Tilapia bone

Full Text:

PDF

References


Agnessya, R. (2008). Kajian Pengaruh Penggunaan Natrium Alginat dalam Formulasi Skin Lotion. Skripsi. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Insititut Pertanian Bogor. Bogor.

Aini, N dan Sofia. (2011). Pengaruh Suhu dan Ukuran Tulang Ayam terhadap Yield Ektraksi Protein Mengunakan Larutan Soda Api. Naskah Publikasi. Universitas Diponegoro. Semarang.

Alhana., P. Suptijah. dan K. Tarman. (2015). Ekstraksi dan Karakterisasi Kolagen dari Daging Teripang Gamma. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 18(2), 150–161.

Allen, L. V., N. G. Popovich. dan H. C. Ansel. (2011). Ansel’s: Pharmaceutical Dosage Form and Drug Delivery System. Wolters Kluwer. Philadelphia.

Andirisnanti, W. A. (2012). Uji Manfaat Ekstrak Kolagen Kasar dari Teripang (Stichopus hermanni) sebagai Bahan Pelembab Kulit. Tesis. Universitas Indonesia. Depok.

Badan Standarisasi Nasional. (1998). Standar Nasional Indonesia. SNI 16-4954-1998. 1998. Krim Pemutih Kulit. Badan Standaraisasi Nasional, Jakarta.

Boskey, A. L. (2015). Bone Composition: Relationship to Bone Fragility and Antiosteoporotic Drug Effects. Bonekey Reports, 4(1), 710.

Choi, J. H., S. H. Benham. dan S. M. Kim. (2013). Physico Biochemical Characteristics of Scallop Mantle Collagen Soluble in Pepsin. Journal Agricultural Science and Technology, 15(2), 293–302

Elcistia, R. dan A. K. Zulkarnain. (2018). Optimasi Formula Sediaan Krim O/W Kombinasi Oksibenzon dan Titanium Dioksida serta Uji Aktivitas Tabir Surya secara In Vivo. Majalah Farmaseutik, 14(2), 63–78.

Elya, B., Dewi, R., dan Budiman, M.H. (2013). Antioxidant cream of solanum lycopersicum L., International Journal Pharm Tech Research, 5(1), 233–238.

Garg, A., D. Aggarwal., S. Garg. dan A. K. Sigla. (2002). Spreading of Semisolid Formulation: An Update. Pharmaceutical Technology. USA.

Harris, M. V., Y. S. Darmanto. dan P. H. Riyadi. (2016). Pengaruh Kolagen Tulang Ikan Air Tawar yang Berbeda terhadap Karakteristik Fisik dan Kimia Sabun Mandi Padat. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 5(1),118-124.

Junianto., K. Haetami. dan Ine. (2006). Produksi Gelatin Dari Tulang Ikan dan Pemanfaatannya Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Cangkang Kapsul. Laporan Penelitian Hibah Bersaing IV Tahun I. Universitas Padjajaran. Bandung.

Lolowang, S. N., P. V. Yamlean. dan K. L. Mansauda. (2021). Formulasi dan Uji Efektivitas Antifungi Krim Ekstrak Etanol Daun Salam (Syzygium polianthum (Wight) Walp.) terhadap Jamur Candida albicans. Pharmacon, 10(2), 841–848

Lubis, E. S., L. S. Lubis. dan J. Reveny. (2012). Pelembab Kulit Alami dari Sari Buah Jeruk Bali (Citrus maxima (burm) Osbeck). Jurnal of Pharmaceutics and Pharmacology, 1(2), 104–111.

Maddin, S. (2005). Moisturizer: What they are and a practical approach to product selection. Skin Therapy Letter, 10(5), 1–12.

Maharani, S. A. (2018). Karakteristik Minuman Jeli dengan Fortifikasi Kolagen Kulit Ikan Tuna (Thunnus albacares). Skripsi. Insitut Pertanian Bogor. Bogor.

Naiu, A. S. dan N. Yusuf. (2018). Nilai Sensoris dan Viskositas Skin Cream Menggunakan Gelatin Tulang Tuna sebagai Pengemulsi dan Humektan. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 21(2), 199–207.

Nur’aenah, N. (2013). Ekstraksi dan Karakterisasi Kolagen dan Nanopartikel Kolagen dari Kulit Ikan Pari (Pastinachus solocirostris) sebagai Bahan Baku Kosmetik. Tesis. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Nurhayati, N dan R. Peranginangin. (2009). Prospek Pemanfaatan Limbah Perikanan sebagai Sumber Kolagen. Squalen Bulletin of Marine and Fisheries Postharvest and Biotechnology, 4(3), 83–92.

Pasaribu, P., N. I. Sari., D. Iriani. (2021). Karakteristik Kolagen Cangkang Kijing (Pilsbryoconcha sp.) dari Perairan Sungai Paku Diekstrak dengan Konsentrasi Asam Asetat Berbeda. Jurnal Berkala Perikanan Terubuk, 49(2), 890-901.

Pounikar, Y., P. Jain., N. Khurana., L. K. Omray., S. Patil. dan Gajbhiye. (2012). Formulation and Characterization of Aloe Vera Cosmetic Herbal Hydrogel. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 4(4), 85–86.

Rieger, M. (2000). Harry’s Cosmeticology 8th Ed. Chemical Publishing Co. Inc. New York.

Romadhon, Y. S. Darmanto. dan R. A. Kurniasih. (2019). Karakteristik Kolagen dari Tulang, Kulit, dan Sisik Ikan Nila. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 22(2), 403–410.

Silva, M. R., L. R. Celem., S.R. Silva, dan A. P. F. Costa. (2013). Anti Aging Cosmetics: Facts and Controversies. Clinics in Dermatology, 31(6), 750–758.

Swastika, A. Mufrod dan Purwanto. (2013). Antioxidant Activity of Cream Dosage from of Tomato Extract (Sonalum lycopersicum L.). Traditional Medicine Journal, 18(3), 132–140.

Tranggono, R. I. S. dan F. Latifah. (2007). Buku Pegangan Ilmu Pengetahuan Kosmetika. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Voight, R. (1994). Buku Pelajaran Teknologi Farmasi. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.

Waehama, A. (2016). Formulasi Sediaan Krim Ekstrak Etanol Daun Cocor Bebek (Kalanchoe pinnata L.) sebagai Penyembuh Luka Bakar pada Kelinci. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta. Surakarta.

Yusida, A. (2016). Formulasi Sediaan Krim Berbasis Nanokolagen Teripang Gamma (Stichopus variegatus). Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Zirwas, M. J. dan S. A. Stechschulte. (2008). Moisturizer Allergy: Diagnosis and Management. Journal Clin Aesthet Dermatol, 1(4), 38–44.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.49.3.1131-1141

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Andre Wijaya, Junianto Junianto, Subiyanto Subiyanto, Rusky Intan Pratama

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.