The Effect of Types of Fruit Skin Extracts as Carotenoid Suppliers on Color Brightness of Koi Fish
Abstract
The koi fish (Cyprinuscarpio) have unique in part of body color. Fruit peel which is considered as
agricultural waste needed to be managed to increase the selling value. The research aimed to determine the
effect of carrot peel extract and dragon fruit peel extract as carotenoid suppliers on the color brightness of
koi fish. The treatments tested were the parameters measured in the form of color brightness, survival,
growth and water quality. Analysis of the data used is ANOVA, if the results are significantly different
then the smallest significant difference test (BNT) and water quality analysis are descriptive. The results
showed that the fruit peel extract had a significant effect on the brightness of the color of koi fish seeds.
The best value of color change, survival and growth in treatment 3 with the addition of carrot peel extract.
The result of this research showed that the fruit peel extract had a significant effect on the brightness of
the color of koi fish seeds.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Budi S dan Mardiana 2021. Peningkatan Pertumbuhan dan Kecerahan Warna Ikan Mas Koi (Cyprinus
carpio) dengan pemanfaatan tepung wortel dalam pakan. J. of aquac. Environment 3(2):45-49
Budi, S., Karim, M. Y., Trijuno, D. D., Nessa,M. N., Gunarto, G., & Herlinah, H. 2016. Tingkat dan
Penyebab Mortalitas Larva Kepiting Bakau, Scylla spp. Di unit Pembenihan Kepiting
Marana Kabupaten Maros. InProsiding Forum Inovasi Teknologi Akuakultur 1(1); 465-471
Efianda TR, Wahjungrim D, Tarman K, Yuhana M, Effendi I, Saputra. 2018. Effects of feed
supplementation of Nodulisporium sp. KT29 induced by Vibrio harveyi cells on production
performance of pacific white shrimp Litopenaeus vannamei cultured under marine culture
system. Pakistan Journal of Biotechnology. Vol 15 (1) 59-65.
Emaliana, S dan I Lesmana 2016. Pengaruh Perbedaan Suhu Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Mas
Koi (Cyprinus carpio). Jurnal Aquacoastmarine 4(3)
Ezhil, J., Jeyanthi, C., & Narayanan, M. 2008. Marigold as a Carotenoid Source on Pigmentation and
Growth or Red Swordtail, Xiphophorus helleri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic
Sciences, 8: 99-102
Fernando R 2019. Pengaruh Penambahan Tepung Wortel (Dacus carota) pada Pakan Buatan Terhadap
Peningkatan Kecerahan Warna Ikan Cupang (Betta splendes Regan) Skripsi. Universitas
Muhammadiyah Pontianak. Pontianak
Islama D, Najmi N, Nurhatijah N, Maisara Y. 2019. Evaluation of growth of patin seed that given
Tubifex sp. as additional feed. Jurnal Perikanan Tropis. Vol 6 (2): 77-87
Kementerian Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia. 2021. Pusat Data Statistik dan Informasi
Kementrian Kelautan dan Perikanan. http:/www.kkp.go.id/. 21 April 2021.
Malini DM, Dewi TKP dan Agustin R. 2018. Pengaruh Penambahan Tepung Spirulina Fusiformis
pada Pakan Terhadap Tingkat Kecerahan Warna Ikan Koi (Cyprinus carpio L) Jurnal Pro Life
(2) 2579-7559
Meyers, S.P dan T. Latscha, 1997. Carotenoid : Crustacean nutrition. World Aquaculture. 6:321327
Nururrahmah dan W. Widiarnu. 2013 Analisis Kadar Beta Karoten Kulit Buah Naga Menggunakan
Spektrofotometer UV-VIS. Jurnal Dinamika 04(1):5-26.
Oktaviani, Iskandar, W. Lili 2015. Efektivitas Penambahan Ekstrak Buah Pepaya pada Pakan
Terhadap Peningkatan Kecerahan Ikan Badut (Amphiprion ocellarris). Jurnal Perikanan
Kelautan 6(2):125-129
Papilon UM dan Mahmud E. 2017. Ikan Koi. Penebar Swadaya. Jakarta. 140 Hal
Pinandoyo, 2005. Pengaruh Berbagai Kadar Carophyll Pink dan Tepung Wortel Dalam Pakan
Buatan Terhadap Kecerahan Ikan Oscar (Astronotos ocellatus cuvier) Universitas
Diponegoro.Semarang.
Riansah, Andi I dan Harfika SB. 2020. Pengaruh Penambahan Tepung Kepala Udang Pada Pakan
Terhadap Tingkat Kecerahan Warna Ikan Koi (Cyprinus carpio L). Fisheries of Wallacea
Journal 1(2):69-76
Saputra F, Wahjuningrum D, Tarman K, Effendi I. 2016. Pemanfaatan metabolit jamur laut
Nodulisporium sp. KT29 untuk meningkatkan kinerja produksi budidaya udang di laut. Jurnal
Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis. Vol 8. (2). 747 – 755
Sari NP, L Santoso, S. Hudaidah. 2012 Pengaruh Penambahan Tepung Kepala Udang dalam Pakan
Terhadap Pigmentasi Ikan Koi (Cyprinus carpio) Jenis Kohaku. Jurnal Rekayasa dan
Teknologi Budidaya Perairan 1(1):31-38
Sitio MHF, Dede Jubaedah, Mochamad Syaifudin. 2017. Kelangsungan Hidup dan Pertumbuhan
Benih Ikan Lele (Clarias sp) Pada Salinitas Media yang Berbeda. Jurnal Akuakultur Rawa
Indonesia ISSN: 2303-2960 5(1):83-96
Standar Nasional Indonesia [SNI]. 2017. Syarat Mutu Kualitas Air Ikan Koi (Cyprinus carpio) Jakarta
(ID): SNI 7734 – 2017
Sukarman, R Hirnawati, S Subandiyah, N Meilisza dan IW Subamia 2014. Penggunaan Tepung Bunga
Marigold dan Tepung Haematococcus pluvialis Sebagai Sumber Karotenoid Pengganti
Astaxantin untuk Peningkatan Kualitas Warna Ikan Koi. Jurnal Ris. Akuakultur. 9(2);237-249.
Sulawesty F, Tjandra C, Endang M. 2014. Laju pertumbuhan ikan mas (Cyprinus carpio. L) dengan
pemberian pakan ikan lemna (Lemna perpusilla tor,) segar pada kolam sistem aliran tertutup.
Jurnal limnotek. Vol. 21 (2)
Wahjuningrum D, Tarman K, Effendi I. 2016. Feeding duration of dietary Nodulisporium sp. KT29 to
prevent the infection of Vibrio harveyi on Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei. AACL
Bioflux. 9 (6): 1265-1277
Wahyu F dan A.Chadijah. 2017. Penambahan Cangkang Rajungan pada Pakan untuk Intesitas Warna
Ikan Mas Koi Kohaku. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan 5(3):84-89
Zidni 2013. Pengaruh Padat Tebar Terhadap Pertumbuhan Benih Lele Sangkuriang dalam System
Akuaponik. Jurnal perikanan kelautan ISSN 2088-3137
DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.49.3.1299-1306
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 Henry Sinaga, Maretty TD Butarbutar
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.