The Effect of Types of Fruit Skin Extracts as Carotenoid Suppliers on Color Brightness of Koi Fish

Henry Sinaga, Maretty TD Butarbutar

Abstract


The koi fish (Cyprinuscarpio) have unique in part of body color. Fruit peel which is considered as
agricultural waste needed to be managed to increase the selling value. The research aimed to determine the
effect of carrot peel extract and dragon fruit peel extract as carotenoid suppliers on the color brightness of
koi fish. The treatments tested were the parameters measured in the form of color brightness, survival,
growth and water quality. Analysis of the data used is ANOVA, if the results are significantly different
then the smallest significant difference test (BNT) and water quality analysis are descriptive. The results
showed that the fruit peel extract had a significant effect on the brightness of the color of koi fish seeds.
The best value of color change, survival and growth in treatment 3 with the addition of carrot peel extract.
The result of this research showed that the fruit peel extract had a significant effect on the brightness of
the color of koi fish seeds.


Keywords


carotenoid, color brightness, koi fish

Full Text:

PDF

References


Budi S dan Mardiana 2021. Peningkatan Pertumbuhan dan Kecerahan Warna Ikan Mas Koi (Cyprinus

carpio) dengan pemanfaatan tepung wortel dalam pakan. J. of aquac. Environment 3(2):45-49

Budi, S., Karim, M. Y., Trijuno, D. D., Nessa,M. N., Gunarto, G., & Herlinah, H. 2016. Tingkat dan

Penyebab Mortalitas Larva Kepiting Bakau, Scylla spp. Di unit Pembenihan Kepiting

Marana Kabupaten Maros. InProsiding Forum Inovasi Teknologi Akuakultur 1(1); 465-471

Efianda TR, Wahjungrim D, Tarman K, Yuhana M, Effendi I, Saputra. 2018. Effects of feed

supplementation of Nodulisporium sp. KT29 induced by Vibrio harveyi cells on production

performance of pacific white shrimp Litopenaeus vannamei cultured under marine culture

system. Pakistan Journal of Biotechnology. Vol 15 (1) 59-65.

Emaliana, S dan I Lesmana 2016. Pengaruh Perbedaan Suhu Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Mas

Koi (Cyprinus carpio). Jurnal Aquacoastmarine 4(3)

Ezhil, J., Jeyanthi, C., & Narayanan, M. 2008. Marigold as a Carotenoid Source on Pigmentation and

Growth or Red Swordtail, Xiphophorus helleri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic

Sciences, 8: 99-102

Fernando R 2019. Pengaruh Penambahan Tepung Wortel (Dacus carota) pada Pakan Buatan Terhadap

Peningkatan Kecerahan Warna Ikan Cupang (Betta splendes Regan) Skripsi. Universitas

Muhammadiyah Pontianak. Pontianak

Islama D, Najmi N, Nurhatijah N, Maisara Y. 2019. Evaluation of growth of patin seed that given

Tubifex sp. as additional feed. Jurnal Perikanan Tropis. Vol 6 (2): 77-87

Kementerian Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia. 2021. Pusat Data Statistik dan Informasi

Kementrian Kelautan dan Perikanan. http:/www.kkp.go.id/. 21 April 2021.

Malini DM, Dewi TKP dan Agustin R. 2018. Pengaruh Penambahan Tepung Spirulina Fusiformis

pada Pakan Terhadap Tingkat Kecerahan Warna Ikan Koi (Cyprinus carpio L) Jurnal Pro Life

(2) 2579-7559

Meyers, S.P dan T. Latscha, 1997. Carotenoid : Crustacean nutrition. World Aquaculture. 6:321327

Nururrahmah dan W. Widiarnu. 2013 Analisis Kadar Beta Karoten Kulit Buah Naga Menggunakan

Spektrofotometer UV-VIS. Jurnal Dinamika 04(1):5-26.

Oktaviani, Iskandar, W. Lili 2015. Efektivitas Penambahan Ekstrak Buah Pepaya pada Pakan

Terhadap Peningkatan Kecerahan Ikan Badut (Amphiprion ocellarris). Jurnal Perikanan

Kelautan 6(2):125-129

Papilon UM dan Mahmud E. 2017. Ikan Koi. Penebar Swadaya. Jakarta. 140 Hal

Pinandoyo, 2005. Pengaruh Berbagai Kadar Carophyll Pink dan Tepung Wortel Dalam Pakan

Buatan Terhadap Kecerahan Ikan Oscar (Astronotos ocellatus cuvier) Universitas

Diponegoro.Semarang.

Riansah, Andi I dan Harfika SB. 2020. Pengaruh Penambahan Tepung Kepala Udang Pada Pakan

Terhadap Tingkat Kecerahan Warna Ikan Koi (Cyprinus carpio L). Fisheries of Wallacea

Journal 1(2):69-76

Saputra F, Wahjuningrum D, Tarman K, Effendi I. 2016. Pemanfaatan metabolit jamur laut

Nodulisporium sp. KT29 untuk meningkatkan kinerja produksi budidaya udang di laut. Jurnal

Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis. Vol 8. (2). 747 – 755

Sari NP, L Santoso, S. Hudaidah. 2012 Pengaruh Penambahan Tepung Kepala Udang dalam Pakan

Terhadap Pigmentasi Ikan Koi (Cyprinus carpio) Jenis Kohaku. Jurnal Rekayasa dan

Teknologi Budidaya Perairan 1(1):31-38

Sitio MHF, Dede Jubaedah, Mochamad Syaifudin. 2017. Kelangsungan Hidup dan Pertumbuhan

Benih Ikan Lele (Clarias sp) Pada Salinitas Media yang Berbeda. Jurnal Akuakultur Rawa

Indonesia ISSN: 2303-2960 5(1):83-96

Standar Nasional Indonesia [SNI]. 2017. Syarat Mutu Kualitas Air Ikan Koi (Cyprinus carpio) Jakarta

(ID): SNI 7734 – 2017

Sukarman, R Hirnawati, S Subandiyah, N Meilisza dan IW Subamia 2014. Penggunaan Tepung Bunga

Marigold dan Tepung Haematococcus pluvialis Sebagai Sumber Karotenoid Pengganti

Astaxantin untuk Peningkatan Kualitas Warna Ikan Koi. Jurnal Ris. Akuakultur. 9(2);237-249.

Sulawesty F, Tjandra C, Endang M. 2014. Laju pertumbuhan ikan mas (Cyprinus carpio. L) dengan

pemberian pakan ikan lemna (Lemna perpusilla tor,) segar pada kolam sistem aliran tertutup.

Jurnal limnotek. Vol. 21 (2)

Wahjuningrum D, Tarman K, Effendi I. 2016. Feeding duration of dietary Nodulisporium sp. KT29 to

prevent the infection of Vibrio harveyi on Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei. AACL

Bioflux. 9 (6): 1265-1277

Wahyu F dan A.Chadijah. 2017. Penambahan Cangkang Rajungan pada Pakan untuk Intesitas Warna

Ikan Mas Koi Kohaku. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan 5(3):84-89

Zidni 2013. Pengaruh Padat Tebar Terhadap Pertumbuhan Benih Lele Sangkuriang dalam System

Akuaponik. Jurnal perikanan kelautan ISSN 2088-3137




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.49.3.1299-1306

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Henry Sinaga, Maretty TD Butarbutar

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.