ANALYSIS OF DEMAND FOR TRUNK FISH (Euthynnus affinis) IN NORTH PADANG DISTRICT. PADANG CITY

Dicky Rustam, Siti Aisyah

Abstract


Consumer taste is one of the factors that can influence consumer demand for an item. The consumer's taste or taste for Tongkol fish (the smell and taste of Tongkol fish) will also influence the size of consumption and demand for Tongkol fish. Consumer tastes can be identified by looking at consumer preferences, consumer perceptions and consumer awareness. This research aims to analyze the influence of the price of tuna, the price of skipjack tuna, consumer income, and consumer tastes on the demand for tuna in North Padang District, Padang City. The type of research used is quantitative research using survey research methods. The analytical method used is multiple linear regression analysis, the dependent variable of this research is demand for tuna, then the independent research variables are, the price of tuna, price of skipjack tuna, consumer income and consumer tastes. The results of the research show that the variable price of tuna has a significant and negative effect on the demand for tuna in Padang Utara sub-district, Padang City, the variables of the price of skipjack tuna, income and consumer tastes have a significant and positive effect on the demand for tuna in Padang Utara sub-district, Padang City.

Keywords


Ikan Tongkol, Analisis Regresi Linear Berganda, Permintaan Konsumen

Full Text:

PDF

References


Aisyah, S., R. Aryzegovina & D. Rustam. 2022. Analisis Determinan Permintaan Fresh Tuna Ekspor Di Pelabuhan Perikanan Samudera (PPS) Bungus Kota Padang Periode Postpandemic Covid-19. Barakuda 45; 4 (2): 214-223.

Andayani, R, P & R. Ausrianti. 2021. Diversifikasi Produk Olahan Lele Sebagai Alternatif Usaha Meningkatkan Pendapatan Masyarakat Selama Pandemi Covid-19. Jurnal Abdimas Kesehatan Perintis; 2 (2): 1-6.

Arthatiani, F, Y., N. Kusnadi & Harianto. 2018. Analysis of Fish Consumption Patterns and Fish Demand Model Based on Household’s Characteristics in Indonesia. J. Sosek KP; 13 (1): 73-86.

Azrimaidaliza & I. Purnakarya. 2021. Analisis Pemilihan Makanan pada Remaja di Kota Padang, Sumatera Barat. Kesmas, Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional; 6 (1): 17-22.

Badan Pusat Statistik Kota Padang. Kota Padang Dalam Angka 2022: CV. Adyta

Badan Pusat Statistik Kota Padang. Statistik Kesejahteraan Rakyat Kota Padang. 2022: CV. Adyta.

Desmiati, I., L. Uthary., R. Aryzegovina & D. E. Putra. 2022. Analisis Pemasaran Ikan Segar Laut Di Kecamatan Padang Utara Kota Padang Dengan Pendekatan SWOT. Jurnal Pundi; 6 (1): 209-2018.

Dharmastuti, D., S. Supardi & W. Rahayu. . 2016. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Daging Sapi Di Kota Surakarta. AGRISTA; 4 (3): 94 – 103

Dinas Kelautan dan Perikanan Kota Padang. Data Kelompok KUB Dan Nelayan di Kota Padang. 2022: Padang.go.id

Dinas Kelautan dan Perikanan Kota Padang. Di Kota Padang Tahun 2022: Padang.go.id

Hadini, H, A., S. Nurtini & E. Sulastri. . 2021. Demand And Consumption Analysis And Broiler Meat Production In Kendari City, Southeast Sulawesi. Buletin Peternakan; 35 (3):202-207.

Handoko, Y, P., A. N. Siregar & M. Faisal. 2021. Quality and fish losses analysis of captured mackerel tuna fish (Euthynnus affinis) in Bungus Ocean Fishing Port, West Sumatera. Prosiding Simposium Nasional VIII Kelautan dan Perikanan: 978-602-71759-8-3.

Hapsari, Trisnani Dwi. 2014. Distribusi Dan Margin Pemasaran Hasil Tangkapan Ikan Tongkol (Euthynnus affinis) Di Tpi Ujungbatu Jepara. Jurnal lmu Perikanan dan Sumberdaya Perairan. 2014; 2 (2): 131-138 .

Ilham, N. Supply and Demand Analysis of Beef Meat in Indonesia. Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner 2021: 385-403

Maidiana M. Penelitian survey. Alacrity: Journal of Education. 2021 Jul 15:20-9.

Muslimin., Harmoko & Muslimah. 2021. Analisis Permintaan Ikan (Studi Kasus di Desa Semparuk Kecamatan Semparuk). J. Nekton: 1 (1): 28 – 35.

Nugraha B. Pengembangan uji statistic: Implementasi metode regresi linear berganda dengan pertingbangan uji asumsi klasik.Pradina Pustaka; 2022 Jan 14

Nurlaela, E., M. A. Al-Magribi., E. S. Husein., T. Yuniarty., R. P. Angin., I. P. Sari., A. Putra & S. Aini. 2021. Komposisi Hasil Tangkapan Ikan Pada Alat Tangkap Bagan Perahu Km Puspa Sari 03 Di Perairan Sumatera Barat. Buletin JSJ 2021; 3 (2): 53-62

Roza, F., Efriyeldi & R. Hamidy. 2018. Batas aman konsumsi ikan tongkol pasar dupa Pekanbaru ditinjau dari kandungan logam Pb dan Cu. ZONA Jurnal Lingkungan; 2 (1): 36-41.

Rustam D, Mulya R, Aisyah S. 2022.Analisis Permintaan Pakaian Pada Marketplace Shopee di Generasi Milenial. Jurnal Ekobistek. 2022 Sep 30:251-6.

Susanti, E., Gusriati., H. Gusvita. 2020. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Konsumsi Ikan Pada Rumah Tangga Nelayan Tradisional (Studi Kasus pada Rumah Tangga Nelayan Tradisional Kelurahan Pasia Nan Tigo, Kecamatan Koto Tangah, Kota Padang). unes journal mahasiswa pertanian; 4 (1): 66-76.

Turuis, A., A. G.Kumenaung & J. B. Kalangi. 2021. Analisis Permintaan Ikan Laut Di Kabupaten Kepulauan Sangihe. Jurnal EMBA; 9 (1): 1439-1446.

Virgantari, F., A. Daryanto., Harianto & S. U. Kuntjoro. 2021. Analisis Permintaan Ikan Di Indonesia: Pendekatan Model Quadratic Almost Ideal Demand System (QUAIDS). J. Sosek KP; 6 (2): 191-203.

Yumni, R,T., Isnaniah & A. H. Yani. 2022. Tingkat Pemanfaatan Ikan Tongkol (Euthynnus affinis) yang di Tangkap dengan Kapal Bagan Perahu yang Didaratkan di Pelabuhan Perikanan Pantai Carocok Tarusan Provinsi Sumatera Barat. Jurnal Ilmu Perairan (Aquatic Science). 2022; 10 (3): 172-178.

Yusra, M., A. Hamzah & S. Syahnur. 2020. Analisis Permintaan Tuna Sirip Kuning (Yellowfin) Indonesia Di Pasar Jepang. Jurnal Ilmu Ekonomi Pascasarjana Universitas Syiah Kuala; 2 (2): 72- 81.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.51.1.2050-2058

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Dicky Rustam, Siti Aisyah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.