Characteristics Protein Concentrate from White Sardinella (Sardinella albella) Extracted using Isopropyl Alcohol
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Afriani, R., Kurniawati, N., & Rostini, I. (2016). Penambahan Konsentrat Protein Ikan Nila terhadap Karakteristik Kimia dan Organoleptik Biskuit. Jurnal Perikanan Kelautan, 7(2), 6-13.
AOAC. (2005). Official methods of analysis of the association of official analytical chemist 18th edition. Gaithersburg, USA: AOAC International.
Asriani, Santoso, J. & Listyarini, S. (2018). Nilai Gizi Konsentrat Protein Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) Ukuran Jumbo. Jurnal Kelautan dan Perikanan Terapan. 1(2), 77-86.
Dewita, Syahrul & Isnaini. (2011). Pemanfaatan Konsentrat Protein Ikan Patin (Pangasius hypopthalmus) untuk Pembuatan Biskuit dan Snack. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 14(1), 30-34.
Dewita, Syahrul & Febriansyah, R. Pola Penerimaan Siswa Sekolah Dasar terhadap Produk Makanan Jajanan Berbahan Baku Konsentrat Protein Ikan Baung (Hemibagrus nemurus) di Kabupaten Kampar, Riau. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 15(3), 216-222.
FAO. (1976). Guidelines on Formulated Suplementary Foods for Older Infants and Young Children. Rome: Food and Agriculture Organization.
Listyarini, S., Asriani & Santoso, J. (2018). Konsentrat Protein Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepenus) Afkir dalam Kerupuk Melarat untuk Mencapai Sustainable Development Goals. Jurnal Matematika Sains dan Teknologi. 19(2), 107-113.
Phadtare, M.C., Ranveer, R.C., Rathod, N.B., Sharangdhar, S.T., Swami, S.B., Vartak, V.R., Koli, J.M. & Patange, S.B. (2021). Extraction, Characterization and Utilization of Fish Protein. Aquatic Food Studies. 1(2).
Rawdkuen, S., Samart, S.U., Khamsorn, S., Chaijan, M. & Benjakul, S. (2009). Biochemical and Gelling Properties of Tilapia Surimi and Protein Recovered using an Acid-Alkaline Process. Food Chemistry. 112: 112-119.
Rieuwpassa, F.J. (2014). Karakterisasi Sifat Fungsional dan Nilai Gizi Konsentrat Protein Telur Ikan Cakalang (Katsuwonus pelamis) serta Aplikasinya dalam Formulasi Bayi Pendamping ASI. Tesis. Bogor: Institut Pertanian Bogor.
Rieuwpassa, F.J. & Cahyono, E. (2019). Karakteristik Fisiko-Kimia Konsentrat Protein Ikan Sunglir (Elagatis bipinnulatus). Jurnal MIPA UNSRAT Online. 8(3): 164-167.
Rieuwpassa, F.J., Karimela, E.J. & Karaeng, M.C. (2020). Analisis Fisiko Kimia Konsentrat Protein Ikan Nila (Oreochromis niloticus) yang diekstrak menggunakan Pelarut Etanol. Jurnal Teknologi Perikanan dan Kelautan. 11(1), 45-52.
Rieuwpassa, F.J. (2022). Extraction and characterization of fish protein concentrate from Tilapia. Food Research. 6(4), 92-99.
Siregar, R.F., Uju & Santoso, J. (2016). Karakteristik Fisiko Kimia Kappa Karaginan Hasil Degradasi Menggunakan Hidrogen Peroksida. Jurnal Pengolahan Hasil PerikananI ndonesia. 19(3), 256-266.
Wiharja, S.Y., Santoso, J. & Yakhin, L.A. (2013). Utilization of Tuna and Red Snapper Roe Protein Concentrate as Emulsifier in Mayonnaise. Journal of Food Science and Engineering. 3, 678-687.
Wilsa, C. (1993). Pengaruh Suhu dan Pelarut dalam Pembuatan Konsentrat Protein Ikan dari Telur Ikan Tuna. Skripsi. Bogor: Institut Pertanian Bogor.
Widyawati. (2011). Pemanfaatan Konsentrat Protein dan Tepung Tulang Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepenus) dalam Makanan Bayi Pendamping ASI. Tesis. Bogor: Institut Pertanian Bogor.
DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.52.1.2218-2222
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Rizky Febriansyah Siregar, Heberta Firdaus Marpaung
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.