THE EFFECT OF DIFFERENT KIND OF CITRUS ON THE QUALITY OF JELAWAT FISH (Leptobarbus hoevenii) NANIURA

Christine Natalia Hutapea, Tjipto Leksono, N Ira Sari

Abstract


This study aimed to know the effect of the using of different citrus on the quality of hoven's carp fish naniura and to determine the other kind of citrus to substitute the jungga (Citrus jambhiri) in naniura processing. The research method used was experimental composed as a non-factorial completely randomized design (CRD). The treatment conducted was the using of different kinds of citrus (jungga, lime, lemon) in the processing of naniura. The results showed that the different citrus used was significantly affecting the organoleptic values (appearance, odor, taste, and texture), pH, water holding capacity, total plate number of bacteria, and a total of lactic acid bacteria. The best treatment is the use of lime (Citrus aurantifolia) with the characteristics of the appearance yellow-orange color, quite bright, and not pale; the odor was not smelling fishy but smelling characteristically naniura; the taste was sour and spicy, and the texture was soft and not hard. Naniura used of lime has a pH value of 4.8, water holding capacity 53.2, total plate number 3.6 x 103 Cfu/g, and lactic acid bacteria 4.3 x 105 Cfu/g

Keywords


Asam jeruk; Jelawat; Naniura

Full Text:

PDF

References


Adindaputri, Zenia, Nunuk P., Ivan A.W. 2013. Pengaruh Ekstrak Kulit Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia Swingle) Konsentrasi 10% Terhadap Aktivitas Enzim Glukosil transferas Streptococcus mutans. Majalah Kedokteran Gigi. 20 (2). 126-131.

Badan Pusat Statistik Provinsi Riau. 2014. dalam https://riau.bps.go.id/statictable/2017/01/25/322/produksidan-nilai perikanan-perairan umum-tambak-dan-kolam-keramba-menurut-jenis-2014 2015. html [6 Oktober 2018]

Bassolé, I.H.N., dan Juliani, H.R. 2012. Essential oils in combination and their antimicrobial properties. Molecules.17(4): 3989.

Batubara, N.A. 2017. Efek Air perasan buah jeruk lemon (Citrus lemon) terhadap laju aliran, nilai pH saliva dan jumlah koloni Staphylococcus aureus (in vivo). [Skripsi]. Medan: Universitas Sumatera Utara.

Bethany. 2016. Pengaruh Jenis Asam Dan Konsentrasi Asam Jeruk Terhadap Mutu Fisik, Kimia, dan Organoleptik Ikan Mas Naniura. J. Rekayasa Pangan dan Pert., Vol.4 No. 4

Borgstorm, G. 1995. Prinsiples of Food Science. Food Microbiology and Chemisry. MacMillan Ltd. London.

Buckle, K.A., Edward, R.A., Fleet, G.H., Wooton, M. 1987. Ilmu Pangan. Penerjemah Hari Purnomo dan Adiono. Jakarta: Universitas Indonesia.

David, F. R. 2006. Jeruk Nipis Secara Umum. Edisi kedua belas. Salemba Empat, Jakarta.

Davidek, J., Velisek, J., dan Pokorny. 1990. Chemical Changes During Food Processing. Development in Food Science 21.Elsevier.

Fardiaz, S. 1992. Mikrobiologi Pangan I. Gramedia Pustaka. Jakarta.

Febrian, G. M., Julianti, E., Rusmarilin. 2016. Pengaruh Berbagai Jenis Asam Jeruk dan Lama Perendaman Terhadap Mutu Ikan Mas Naniura. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pert 4 (4): 472

Gunawan, A. 2006. Food Combining. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Harbone, J.B. 2007. Metode Fitokimia Penuntun Cara Modern Menganalisis Tumbuhan. Terjemahan: K. Padmawinata dan I. Sudira. Bandung: ITB Press.

Hariana, A. 2006. Tumbuhan Obat danKhasiatnya. Edisi Pertama. Penebar Swadaya, Jakarta.

Hasan, H. R.E.I., dan Firwara, R. 2014. Pertumbuhan Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii) dengan padat tebar yang berbeda dengan sistem mina padi. Jurnal Ruaya (3) :1.

Karadeniz, F. 2004. Main organic acid distribution of authentic citrus juices in turkey. Turk J Agric.For 28: 267-271.

Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari, S. Wirjoatmodjo. 1993. Freshwater fishes of Western Indonesia and Sulawesi. Periplus Edition (HK), Jakarta.

Manalu, M. B. F. 2009. Memperkenalkan Naniura Makanan Khas Batak Sebagai Hidangan Appetizer. Majalah Ilmiah Panorama Nusantara, edisi VII.

Manik, M. 2013. Pengaruh natrium benzoat dan lama penyimpanan pada suhu kamar terhadap mutu “dengke mas naniura” (ikan mas naniura). Prosiding Seminar Nasional Yusuf Benseh. Polteknik Negeri Lhokseumawe.

Manik, M., Kaban, J., Silalahi, J., dan Ginting M. 2015. Komposisi proksimat dengke naniura yang diolah dari ikan mas (Crypinus carpio) hasil budidaya. Prodising Seminar Nasional Kimia.

Martin, R. E., Carter, E. P., Flick G. J., dan Davis, L. M. 2000. Marine and Freshwater Products Handbook. Technomic Publishing Company, Inc. USA.

Pasaribu, R. 2015. Studi Penerimaan Konsumen Terhadap Naniura Ikan Mas (Cyprinus carpio) dengan Asam Jungga (Citrus hytrix DC) Berbeda. [Skripsi]. Pekanbaru: Universitas Riau.

Poernomo D, Sugeng HS, dan Agus W. 2004. Pemanfaatan asam cuka, jeruk nipis (Citrus aurantifolia) dan belimbing wuluh (Averrhoa blimi) untuk mengurangi bauamis petis ikan layang (Decapterus spp). Bogor: FPIK-IPB.

Purnomo, H. 1995. Aktifitas Air dan Peranannya dalam Pengawetan Pangan. UI Press. Jakarta.

Saanin, S.T. 1968. Taksonomi dan Kunci Identifikasi Ikan Jilid I

dan II. Bina Cipta. Bandung.

Silalahi, J. 2006. Makanan Fungsional. Yogyakarta: Penerbit Kanisius.

Soeparno, 2005. Ilmu dan Teknologi Daging. UGM-Press,. Yogyakarta.

Winarno, F.G. 1997. Kimia Pangan dan Gizi.PT. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta. 415

_______, 2007. Teknobiologi Pangan. Bogor. Mbrio biotekindo/mbrio press.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/terubuk.47.2.165-175

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2019 Christine Natalia Hutapea, Tjipto Leksono, N Ira Sari

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.